Η villa Μπαρτζανκιάν..

Η villa Μπαρτζανκιάν υπήρξε μια από τις δημιουργίες του Vitaliano Poselli στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο βρισκόταν στην οδό Β.Όλγας στο νούμερο 12. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το υποθηκοφυλάκειο, χτίστηκε το 1907 για λογαριασμό του Σαμ. Σαμπετάι Χασίδ.

Πριν κατεδαφιστεί το 1961, η ιδιοκτησία του κτιρίου πέρασε από πολλά χέρια. Το 1914 πουλήθηκε από την Εστέρ Χασίδ στον Ουμπέρτο Ισαάκ Σιαλώμ και το 1933 αγοράστηκε από την οικογένεια Μπαρτζανκιάν, από την οποία έλαβε και την ονομασία της. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, στο εσωτερικό του σπιτιού όλα τα ταβάνια καθώς και οι τοίχοι της σάλας ήταν ζωγραφισμένα, ενώ όλες οι πόρτες ήταν ξύλινες και σκαλιστές.

Λίγο πριν τον πόλεμο το 1939, η ιδιοκτησία της βίλλας πέρασε στην οικογένεια Μορτζικιάν αλλά πολύ σύντομα, κατά τη διάρκεια της κατοχής, η villa Μπαρτζανκιάν επιτάχθηκε από τους Γερμανούς, για να λειτουργήσει ως κέντρο της γερμανικής προπαγάνδας.

Το κτίριο ήταν διώροφο με ορθογωνική κάτοψη. Τα δωμάτια ήταν οργανωμένα γύρω από την κεντρική σάλα. Η πρόσοψη ήταν συμμετρική με τονισμένο τον κεντρικό άξονα που οριζόταν από το κλιμακοστάσιο της εισόδου, τον στεγασμένο εξώστη και το αέτωμα.

Μακάρι, η villa Μπαρτζανκιάν να υπήρχε ως τις μέρες μας, ώστε να μπορέσουμε να τη θαυμάσουμε και από κοντά. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες και έτσι έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε, έστω μια γεύση, από την ομορφιά της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για τη συνοικία των Εξοχών

*Για το κείμενο αυτό χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από το βιβλίο: Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ VITALIANO POSELLI, ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ, Βασίλης Σ. Κολώνας – Λένα Γ. Παπαματθαιάκη, Θεσσαλονίκη 1980. 

Photo: 
H villa Μπαρτζανκιάν στη Θεσσαλονίκη www.thessalonikihouses.gr