Λίγα λόγια για τον Βαρόνο Χιρς..

Όλοι γνωρίζουμε για τις Συνοικίες Χιρς, καθώς και για τη Στοά Χιρς, αλλά ποιός ήταν ο Χιρς; Ο Μωρίς Χιρς (Maurice de Hirsh de Gereuth) υπήρξε γερμανός βαρόνος και επιχειρηματίας κεφαλαιούχος διεθνούς βεληνεκούς. Η φιλανθρωπική του δράση υπήρξε έντονη στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στην Ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στο Μόναχο στις 9 Δεκεμβρίου του 1831 προερχόμενος από μία αριστοκρατική οικογένεια τραπεζιτών ισραηλιτικής καταγωγής, που επί πολλές γενεές κατείχε εξέχουσα θέση στον κύκλο της γερμανοεβραϊκής κοινότητας. Σε ηλικία μόλις 13 ετών άρχισε να σπουδάζει οικονομικά στις Βρυξέλλες και στα 17 ήταν ήδη εργαζόμενος. Εργάστηκε για τον τραπεζικό οίκο Bischoffsheim & Goldschmidt που δραστηριοποιούνταν σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και Παρίσι. Εκεί ήταν που γνώρισε και παντρεύτηκε στις 28 Ιουνίου του 1855, την κόρη του προέδρου της τράπεζας αυξάνοντας αλματωδώς την περιουσία του.

Στην εποχή του, ο βαθύπλουτος βαρόνος Χιρς συγκαταλεγόταν στους 5 πιο πλούσιους Ευρωπαίους, ενώ ο ίδιος με τη γυναίκα του ζούσαν μια ζωή απόλυτης χλιδής. Η ζωή τους ήταν μοιρασμένη σε Παρίσι, όπου διέθεταν έναν επιβλητικό πύργο στην διάσημη λεωφόρο Champs-Élysées, Λονδίνο, Ουγγαρία και Τσεχία.

Σε προσωπικό επίπεδο το ζευγάρι δε βίωσε πάντα την απόλυτη ευτυχία. Ο γιος τους πέθανε μόλις στα 31 του χρόνια από πνευμονία, ενώ η κόρη τους πέθανε επίσης σε βρεφική ηλικία. Τα δυο αυτά τραγικά γεγονότα τους οδήγησαν στο να υιοθετήσουν τον Αρνό ντε Φόρεστ, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Παρίσι, και που η ζωή του επιφύλαξε να γίνει εκτός από γιος ενός πάμπλουτου ζευγαριού και πολιτικός της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και κόμης του Λιχτενστάιν.

Ο Χιρς γνώρισε τη Θεσσαλονίκη πρώτη φορά, όταν κέρδισε την ανάληψη του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή της Μακεδονίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1869. Τα ζευγάρι Χιρς ευεργέτησε την Ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλη την πόλη αφού χρηματοδότησαν την κατασκευή πολλών ιδρυμάτων, το λαϊκό συνοικισμό Βαρόνου Χιρς, που βρισκόταν πίσω από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, και του Ιπποκράτιου νοσοκομείου που αρχικά έφερε το όνομά του τιμής ένεκεν. Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε, ότι μέχρι το 1941 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετούνταν αποκλειστικά τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας, και όχι όλοι οι Έλλήνες, γι’αυτό άλλωστε  ο βαρόνος Χιρς δε συγκαταλέγεται στους μεγάλους ευεργέτες του έθνους.

Ο βαρόνος Μωρίς Χιρς πέθανε στην πόλη Χουρμπάνοβο της Σλοβακίας (τότε Ουγγαρίας) το 1896. Η βαρόνη Κλάρα ντε Χιρς συνέχισε την αγαθοεργή του δράση για τις εβραϊκές κοινότητες σε διάφορες χώρες μέχρι το 1899, οπότε απεβίωσε στο Παρίσι. Το ζευγάρι Χιρς χρηματοδότησε εβραϊκές κοινότητες στη Γαλλία, στη Ρωσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αργεντινή αλλά και αλλού. Μάλιστα, οι δωρεές τους υπήρξαν τόσες πολλές και μεγάλες, που πολλές φορές η ξένη βιβλιογραφία δεν αναφέρει καν τις δωρεές τους στη Θεσσαλονίκη.

Photo: 
Ο βαρόνος Χιρς