Ο αρχιτέκτονας Ζακ Μοσσέ..

Σύμφωνα με πληροφορίες του Περγαμηνού, περίφημου πρωτομάστορα και συνεργάτη του Ζακ Μοσσέ, μάστρο Γιώργη- Τσολίσου, ο διάσημος αρχιτέκτονας και μηχανικός Ζακ Μοσσέ ήταν γιος του μαραγκού Γιουδά Μοσσέ. Γεννήθηκε το 1900 και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Γαλλία, στη σχολή Ecole Special des Travaux Publics du Batiment et de ‘l Industrie του Παρισιού απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1922. Ήδη από το ίδιο έτος άρχισε να εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ως ελεύθερος επαγγελματίας, κτίζοντας αλλά και αναλαμβάνοντας αρχιτεκτονικές μελέτες.

Στις 9 Απριλίου του 1941 οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη και 9 μέρες μετά, ο Ζακ Μοσσέ μαζί με άλλους, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών του, επί ένα χρόνο βρισκόταν φυλακισμένος στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου στην Αθήνα, πιθανόν δουλεύοντας κι εκεί σε τεχνικά έργα. Φαίνεται, ωστόσο, ότι διασώθηκε από τη θηριωδία των Γερμανών, επειδή ήταν, μάλλον, υπήκοος Αργεντινής.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο εργάστηκε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα σε άλλα έργα του, έχτισε στα 1948-1950 το ‘’Ολύμπιον Μέγαρο’’ απέναντι, αντίστοιχα και ομόλογα του  ‘’Ηλέκτρα Παλλάς΄΄, ενώ στην Αθήνα του αποδίδουν το Μέγαρο Κοσμετάτου, στη γωνία Ακαδημίας και Ομήρου, καθώς και το κτίριο στη διασταύρωση Ακαδημίας με Κοραή. Τελός, βεβαιωμένα ανέλαβε στο Γουδί την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων με πρωτομάστορα τον φίλο του Γιώργο Τσολίσο.

Ο Ζακ Μοσσέ, αν και επηρεάζεται από τις τάσεις της εποχής, δεν παύει να διατηρεί την προσωπική του έκφραση στα σχέδια των κτιρίων που αναλαμβάνει, διατηρώντας κατακόρυφα στοιχεία, διμερή και τριμερή, που καταλήγουν σε ημικυκλικά τοξωτά υπέρθυρα, συνδυάζοντας απλό διάκοσμο από σοβά.

Διάσημα κτίρια του Ζακ Μοσσέ είναι η συνοικία Ουζιέλ στο Ντεπώ, το κατάστημα Χάιμ Άλβο στην Ίωνος Δραγούμη, η ελευθεροτεκτονική στοά ‘’Λοζίς Βεριτάς’’ στη γωνία των οδών Βαλαωρίτου και Βηλαρά, η οικοδομή στην Αγίου Μηνά 4 του Χανανέλ Νάαρ, το κτίριο Μποτόν Σατικούδη στην οδό Βενιζέλου, το Μέγαρο ‘’Ολύμπιον’’ στην πλατεία Αριστοτέλους και πολλά άλλα.

 Ο Ζακ Μοσσέ, όπως και όλοι οι αρχιτέκτονες που δραστηριοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, έβαλαν την σφραγίδα τους στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας. Ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει κάποια μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του Ζακ Μοσσέ όπως και στο έργο των Ελί Μοδιάνο και Ζοζέ Πλεϊμπέρ. Εσείς έχετε υπόψην βιβλία ή εργασίες αφιερωμένες στους παραπάνω; Αν ναι, ενημερώστε μας! Πάντα θέλουμε να μάθουμε περισσότερα!

Για το κείμενο αυτό χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από το βιβλίο: Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ (4Ος- 19Ος αι.), επιμέλεια έκδοσης: Άννα Λαμπροπούλου- Κώστας Τσικνάκης, Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού, Αθήνα 2008.

Photo: 
Το Ολύμπιον στην Αριστοτέλους www.thessalonikihouses.gr