ΒΙΤΑΛΙΑΝΟ ΠΟΖΕΛΙ – Σικελός Αρχιτέκτονας (1838-1918)

Ο Bιταλιάνο Ποζέλι γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου το 1838, στη Σικελία. Έπειτα μετέβη στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη Ρώμη, όπου και άρχισε το αρχιτεκτονικό του έργο. Το 1876, του ανατέθηκε το πρώτο του μεγάλο έργο, από έναν καθολικό ιερέα, τον Don Bosco. Δημιούργησε, λοιπόν, την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη. Τα μεγάλα αρχιτεκτονικά του έργα τα πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, αφού είχε σταλθεί το 1886 από την Οθωμανική κυβέρνηση, για το χτίσιμο του σχολείου «Idadie» της πόλης.

Τελικά μετά τον γάμο του , το 1888, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε το έργο του, με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα, που μελλοντικά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης και του πολιτισμού της πόλης. Συνεργάστηκε με τις οθωμανικές αρχές και έτσι ανέλαβε πολλά δημοσία έργα της πόλης .Ταυτόχρονα, καθώς η φήμη του διαδιδόταν, ανέπτυξε σχέσεις με τραπεζίτες, μεγαλέμπορους, και γενικότερα με όλη την αφρόκρεμα των εύπορων οικογενειών της Θεσσαλονίκης, που τον επιφόρτισαν με τη δημιουργία πολλών επιπλέον κτηρίων , κοινοτικών, εμπορικών και ιδιωτικών. Για την εργασία του, τιμήθηκε από το σουλτάνο Αμπτούλ Χαμίτ Β’, από το Βασιλέα της Ιταλίας Βιτόριο Εμανουέλε Β’, και τέλος από την καθολική εκκλησία. Ο Βιταλιάνο απεβίωσε το 1918.

Διάσημα κτήρια του Βιταλιάνο ήταν το Διοικητήριο, η Βίλλα Αλλατίνη, η Αρμένικη Εκκλησία, η Φιλοσοφική σχολή Θεσσαλονίκης, το Στρατηγείο Γ’στρατού κ.α. Όλα τα έργα του ακολουθούσαν την εκλεκτιστική αρχιτεκτονική.

 

Photo: 
Κατηγορίες: