Αρχιτέκτονες

Ο Ελί Μοδιάνο υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες που άφησαν το στίγμα τους στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1881 και πέθανε το 1968. Σπούδασε στο Παρίσι στο Ecole Centrale και αφού γύρισε στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε τον σχεδιασμό πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

Photo: 
La Boheme cultural group, ca. 1905. Collection of Mrs. Fiora Modiano. Rights: The Jewish Museum of Greece

Η οικία Σαλέμ- Τζεμποργά, όπου αργότερα μεταφέρθηκε το Ιταλικό Προξενείο, αποτελεί ένα από τα κτίρια της Θεσσαλονίκης που μέσα από την ιστορία του και το πλήθος των ιδιοκτητών του, αντικατοπτρίζεται η διεθνής ακτινοβολία και η πολυεθνικότητα της Θεσσαλονίκης στις αρχ

Photo: 
Οικία Σαλέμ photo credits: Ροδάμανθυς

Από το 1890 και μετά κάτοικοι της Θεσσαλονίκης άρχισαν να εγκαθίστανται έξω από τα νοτοανατολικά τείχη της πόλης στο Χαμηδιέ όπως ήταν το επίσημο όνομα της νέας συνοικίας. Η συνοικία των ‘’Εξοχών’’ ή των ‘’Πύργων’’ απλωνόταν ανατολικά της πόλης,  από το Λευκό ως το Ντεπώ κατά μήκος της ανατολικής παραλίας και της παράλληλης οδού Βασιλίσσης Όλγας. Κύριος οδικός άξονας της περιοχής ήταν η ‘’Οδός Εξοχών’’,  η σημερινή  λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας.

Photo: 
Οδός Εξοχών Θεσσαλονίκη

Γεννηθείς στη Φούρκα Χαλκιδικής, αλλά με καταγωγή από την Έδεσσα, ο Ξενοφών Παιονίδης σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Μόνιμα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1892 και συνεργάστηκε με την ελληνική κοινότητα της πόλης σχεδόν αποκλειστικά προβάλλοντας την ελληνική παράδοση στην τουρκοκρατούμενη πόλη.

Photo: 
Ξενοφών Παιονίδης Αρχιτέκτονας

Ο Bιταλιάνο Ποζέλι γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου το 1838, στη Σικελία. Έπειτα μετέβη στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη Ρώμη, όπου και άρχισε το αρχιτεκτονικό του έργο. Το 1876, του ανατέθηκε το πρώτο του μεγάλο έργο, από έναν καθολικό ιερέα, τον Don Bosco. Δημιούργησε, λοιπόν, την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη.

Photo: 

Στους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, κατατάσσεται και ο Πιέτρο Αρριγκόνι, Ιταλός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός οπού εγκαταστάθηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη. Δημιούργησε πολλά σχέδια για περίτεχνα κτήρια στην πόλη που σώζονται σε άριστη κατάσταση μέχρι και σήμερα.

Photo: 
 Κάζα Μπιάνκα ή Βίλα Μπιάνκα