Νεοκλασικά κτίρια

Το όμορφο τριώροφο κτίριο της γωνίας Αγίας Σοφίας και Μακένζυ Κινγκ ανεγέρθηκε το 1925. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Ξενοφόντα Παιονίδη και πολιτικός μηχανικός ήταν ο Κ. Παπαδάκης.

Photo: 
Μακένζυ Κίνγκ και Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκη www.thessalonikihouses.gr

Το Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν είναι ένα από τα κτίρια κοσμήματα που γλίτωσαν από την αστική μεταμόρφωση της πόλης και τη λαίλαπα της αντιπαροχής, παραμένοντας αγέρωχο και επιβλητικότατο, να μας θυμίζει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης

Photo: 
Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν Θεσσαλονίκη

Το Μέγαρο Καζές βρίσκεται στη γωνία των οδών Αγ.Μηνά, Ι. Δραγούμη και Τσιμισκή δηλαδή στο άμεσο περιβάλλον του παλιού ιστορικού κέντρου, ανάμεσα σε άλλα πανέμορφα διατηρητέα μνημεία. Χτίστηκε το 1924 από τον Γ.Καζέ στο οικόπεδο 127/1 της πυρίκαυστης ζώνης που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 1917.

Photo: 
Μέγαρο Καζές- πλευρά Ίωνος Δραγούμη-Θεσσαλονίκη

Το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε αρχικά η πανίσχυρη οικογένεια Αλλατίνι, πριν μετακομίσει στην εξοχική της κατοικία στην περιοχή των Πύργων ή Εξοχών, βρισκόταν στο κέντρο του

Photo: 
Το αρχοντικό των Αλλατίνι στον Φραγκομαχαλά στα 1905 (Καρτ ποστάλ, συλλογή Μαυρομμάτη)

Ένας πλούσιος Βούλγαρος στα 1900 άρχισε να χτίζει τη Βίλα Πετρίδη, στην οδό Αναγεννήσεως κοντά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όντας σίγουρος ότι η πόλη θα κατέληγε στα χέρια των Βουλγάρων. Τα ιστορικά γεγονότα τον διέψευσαν και η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στα χέρια των Ελλήνων. Έτσι η βίλα, που χτιζόταν ως τα 1910, αγοράστηκε τελικά στα 1917-18 από την οικογένεια Πετρίδη.

Photo: 
Η Βίλα Πετρίδη photo credits: openhousethessaloniki

 Το Μέγαρο Λόγγου είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην Πλατεία Αγίας Σοφίας (γωνία Αγίας Σοφίας με Ερμού ) ακριβώς απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία. Χτίστηκε από τον μηχανικό Π. Στάη σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λ.Τζενάρι ενώ υπεύθυνη για την κατασκευή του κτιρίου ήταν η περίφημη Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών.

Photo: 
Το μέγαρο Λόγγου φωτο: Ωριγένης

Από το 1890 και μετά κάτοικοι της Θεσσαλονίκης άρχισαν να εγκαθίστανται έξω από τα νοτοανατολικά τείχη της πόλης στο Χαμηδιέ όπως ήταν το επίσημο όνομα της νέας συνοικίας. Η συνοικία των ‘’Εξοχών’’ ή των ‘’Πύργων’’ απλωνόταν ανατολικά της πόλης,  από το Λευκό ως το Ντεπώ κατά μήκος της ανατολικής παραλίας και της παράλληλης οδού Βασιλίσσης Όλγας. Κύριος οδικός άξονας της περιοχής ήταν η ‘’Οδός Εξοχών’’,  η σημερινή  λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας.

Photo: 
Οδός Εξοχών Θεσσαλονίκη

Pages