Περίπατος στην Ίωνος Δραγούμη..Το Μέγαρο Καζές

Το Μέγαρο Καζές βρίσκεται στη γωνία των οδών Αγ.Μηνά, Ι. Δραγούμη και Τσιμισκή δηλαδή στο άμεσο περιβάλλον του παλιού ιστορικού κέντρου, ανάμεσα σε άλλα πανέμορφα διατηρητέα μνημεία. Χτίστηκε το 1924 από τον Γ.Καζέ στο οικόπεδο 127/1 της πυρίκαυστης ζώνης που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 1917.

Έχει υπάρξει ιδιοκτησία πολλών γνωστών οικογενειών της Θεσσαλονίκης όπως των Κατσουγιάννη, Κ.Ακκά, Γ. Μιχαηλίδη, Σαλέμ και άλλων. Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχουν εμπορικά καταστήματα ενώ στους ορόφους του στεγάζονται γραφεία.

Τα σχέδια της οικοδομής έκανε ο αρχιτέκτονας Φιλήμονας Παιονίδης, ωστόσο, πολλοί υποθέτουν ότι υπήρξε συνεργασία του αρχιτέκτονα με τον Ξενοφώντα Παιονίδη, καθώς τα σχέδια του Μεγάρου Καζέ παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τη Στοά Πελοσώφ, τα σχέδια της οποίας είναι του Ξενοφώντα Παιονίδη.

Η αρχική μελέτη, σύμφωνα με το αρχείο της Πολεοδομίας, προέβλεπε δύο επιπλέον ορόφους που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Έτσι η κάτοψη του κτιρίου οργανώνεται γύρω από έναν κεντρικό τετράγωνο χώρο, ανοιχτό σε όλο το ύψος του κτιρίου, που καταλήγει σε  υαλωτή υπερυψωμένη τετράρριχτη στέγη ώστε όλη η κατασκευή να περιλούζεται από άπλετο φως.

Η κύρια όψη προς την οδό Ι. Δραγούμη, διαιρείται συνολικά σε βάση, κορμό και επίστεψη ενώ τονίζεται ο κεντρικός κατακόρυφος άξονας στον οποίο βρίσκεται και η είσοδος της στοάς καθώς προβάλλει ελαφρά προς τα έξω και στέφεται με τριγωνικό αέτωμα, στο οποίο αναγράφεται ανάγλυφα η ημερομηνία κατασκευής.

 

Photo: 
Μέγαρο Καζές- πλευρά Ίωνος Δραγούμη-Θεσσαλονίκη
Μέγαρο Καζές- Είσοδος- Ίωνος Δραγούμη- Θεσσαλονίκη
Μέγαρο Καζές- Εσωτερικό κτιρίου
Μέγαρο Καζές- πλευρά Αγίου Μηνά- Θεσσαλονίκη
Μέγαρο Καζές- πλευρά Τσιμισκή- Θεσσαλονίκη