Το Μέγαρο Ιωάννη Λόγγου ή αλλιώς το Κόκκινο Σπίτι στην Αγίας Σοφίας

 Το Μέγαρο Λόγγου είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην Πλατεία Αγίας Σοφίας (γωνία Αγίας Σοφίας με Ερμού ) ακριβώς απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία. Χτίστηκε από τον μηχανικό Π. Στάη σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λ.Τζενάρι ενώ υπεύθυνη για την κατασκευή του κτιρίου ήταν η περίφημη Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1926και ολοκληρώθηκε το 1928 για να στεγάσει τον ναουσαίο βιομήχανο Γρηγόρη Λόγγο και την οικογένειά του. Την εποχή εκείνη ο Γρηγόρης Λόγγος ήταν ένας πολύ πετυχημένος επιχειρηματίας διαθέτοντας μια τεράστια και εξαιρετικά εξελιγμένη για τα δεδομένα της εποχής  μονάδα κλωστοϋφαντουργίας. Ωστόσο, σύντομα ο ίδιος αποφάσισε να παραχωρήσει το μέγαρο στον αδερφό του Ιωάννη Λόγγο και γι’ αυτό το κτίριο είναι πιο γνωστό ως ‘’Μέγαρο Ιωάννη Λόγγου’’.

 Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά είναι τα καμπυλόγραμμα σχήματα και τα κεραμικά διακοσμητικά που κυριαρχούν και διαμορφώνουν τις δύο όψεις του κτιρίου στην εξωτερική επιφάνεια καθώς και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του, που οφείλεται στη χρήση κόκκινων τούβλων που επιλέχθηκαν για την κατασκευή του. Ως προς την εσωτερική διαμόρφωση του κτιρίου, αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε, όπως φαίνεται από τα αρχεία της πολεοδομίας,  μόνο την κατασκευή ισόγειου και δύο ορόφων, αυτό τροποποιήθηκε το 1925 κατά τη διάρκεια της κατασκευής και με απόφαση του ιδιοκτήτη αποφασίστηκε η προσθήκη του τρίτου ορόφου, που έδωσε τη σημερινή μορφή του κτιρίου. Έτσι το κτίριο διαθέτει τελικά ισόγειο, από 2 διαμερίσματα στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο καθώς και ένα οροφοδιαμέρισμα στον τρίτο,  που είναι πραγματικά εντυπωσιακό καθώς έχει ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι και απεριόριστη θέα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με την έκθεση επικινδυνότητας που συντάχθηκε για το κτίριο το 1983 αναφέρεται πως τα χαλαρά επιχρίσματα των εξωστών στις όψεις έπρεπε να αφαιρεθούν, ενώ η γενική στατική κατάσταση του κτιρίου χαρακτηριζόταν καλή. Η αφαίρεση των χαλαρών επιχρισμάτων πραγματοποιήθηκε με έξοδα του ιδιοκτήτη του κτιρίου αλλά δεν ακολούθησε η ανακατασκευή τους.

 Στο παρελθόν, στο ισόγειο του Μεγάρου Λόγγου λειτουργούσε η Έκθεση Υφασμάτων Ναούσης και αργότερα, στον ίδιο χώρο, λειτούργησε το ιστορικό καφενείο «Ερμής» που αποτέλεσε για πολλά χρόνια, ως το 1992, το στέκι δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης. Το κτίριο έχει να κατοικηθεί πάνω από 25 χρόνια και μόνο στο ισόγειο λειτουργούν σήμερα εμπορικά καταστήματα. Ίσως αυτό να οφείλεται στις ‘’περίεργες ιστορίες’’ που συνδέθηκαν με τον χώρο του ‘’κόκκινου σπιτιού’’, γεγονός που οδήγησε πολλούς Θεσσαλονικείς να αποφεύγουν ακόμα και να περάσουν από κάτω..Όπως και να ‘χει, πρόσφατα πέρασε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Photo: 
Το μέγαρο Λόγγου φωτο: Ωριγένης
Το μέγαρο Λόγγου στη δεκαετία του 1920
Η πρόσοψη του μεγάρου Ιωάννη Λόγγου