Το κτίριο στην οδό Ευζώνων 34

Στην οδό Ευζώνων, μια από της πρώτες οδούς της συνοικίας των Εξοχών που οδηγούσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπάρχει το εντυπωσιακό κτίριο του αριθμού 34. Το οικόπεδο του κτιρίου αγοράστηκε στα 1920 από τον Δ. Σαρρή και κτίστηκε τον ίδιο χρόνο από τον μετέπειτα ιδιοκτήτη Κων/νο Ι. Μήττα όπως μας πληροφορεί και η πινακίδα που είναι τοποθετημένη στο κέντρο της πρόσοψης.

Το κτίριο είναι τοποθετημένο στη νότια γωνία του οικοπέδου αφήνοντας έναν ακάλυπτο χόρο σε σχήμα Γ που οδηγεί στην αυλή, στο πίσω μέρος του κτιρίου, αλλά και στις δύο ανεξάρτητες εισόδους των ορόφων του. Η είσοδος του σπιτιού βρίσκεται επί της οδού Ευζώνων ενώ μια καλοδουλεμένη σιδερένια σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο.

Η πλευρά του κτιρίου που βλέπει στην οδό Ευζώνων είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς συνδυάζει εκλεκτιστικά επιρροές από τον κλασικισμό, την αναγέννηση και το μπαρόκ. Κυριαρχούν, η τριμερής κατανομή σε βάση, κορμό και επίστεψη καθώς και ο κεντρικός άξονας συμμετρίας οδηγώντας τις λεπτομέρειες  της σύνθεσης σε αρμονική συνύπαρξη. Κύρια ιδιαιτερότητα του κτιρίου είναι το καμπύλο αέτωμα που δεσπόζει σε όλο το μήκος της πρόσοψης  με ανάγλυφες μορφές ακοντίων, τόξων, απίδων και γυμνών σωμάτων  γεμάτες κίνηση και πλαστικότητα που θυμίζουν αρχαία αετώματα και ζωφόρους. Τα υπέρυθρα των παραθύρων, οι παραστάδες και οι ποδιές είναι επίσης διακοσμημένα με ρόδα, κορδέλες κα. Εσωτερικά το κτίριο είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες στις οροφες και μπαρόκ λεπτομέρειες στα παράθυρα.  

Το ακίνητο αφού μισθώθηκε σε οικογένειες και λειτούργησε ως φροντιστήριο για πολλά χρονια, χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης και έτσι συνεχίζει ακόμα να υπάρχει και να μας θυμίζει μνήμες της παλιάς Θεσσαλονίκης

Photo: 
Ευζώνων 34 Θεσσαλονίκη www.thessalonikihouses.gr
Ευζώνων 34 Θεσσαλονίκη www.thessalonikihouses.gr