Το μυστηριώδες κτίριο στη συμβολή Αγ. Μηνά και Βενιζέλου..

Ανηφορίζοντας από την Τσιμισκή στη Βενιζέλου το βλέμμα μας τραβιέται αρχικά από το επιβλητικό Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν και αμέσως μετά το πολύ εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του, στη συμβολή των οδών Αγίου Μηνά 13 και Βενιζέλου.

Κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά ποιος ήταν ο αρχικός ιδιοκτήτης του κτιρίου, ποιος αρχιτέκτονας ανέλαβε τα σχέδιά του, αλλά ούτε και πότε ακριβώς χτίστηκε. Από το τοπογραφικό διάγραμμα της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα συμπεραίνουμε, ότι το εν λόγω κτίριο, κατασκευάστηκε πριν το 1906, καθώς στη θέση του αναγράφεται ότι λειτουργούσε η Τράπεζα Αθηνών. Η αρχική χρήση του κτιρίου μας είναι επίσης άγνωστη, αλλά από τη γενική οργάνωσή του καταλαβαίνουμε ότι σίγουρα χτίστηκε για εμπορική χρήση. Σήμερα λειτουργεί στο ισόγειο γνωστή αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι λειτουργούν ως αποθήκες.

Εξωτερικά, κύριο χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η γωνιακή προβολή του ορόφου που στηρίζεται σε δύο μεγάλα φουρούσια και ένα μεγάλο διακοσμητικό κοχύλι. Εντυπωσιακό είναι επίσης και το άνοιγμα που αποτελεί την είσοδο του κτιρίου, η οποία καθορίζεται από ψευτοπαραστάδες που πλαισιώνονται από δύο κολώνες που ''συγκρατούν'' το τόξο της εισόδου.

Photo: 
Η πρώην Τράπεζα Αθηνών www.thessalonikihouses.gr
Η πρώην Τράπεζα Αθηνών www.thessalonikihouses.gr
Η πρώην Τράπεζα Αθηνών www.thessalonikihouses.gr
Η πρώην Τράπεζα Αθηνών www.thessalonikihouses.gr
Το μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν αριστερά και η πρώην Τραπεζα Αθηνών δεξιά στην οδό Αγίου Μηνά www.thessalonikihouses.gr