Βίκτωρος Ουγκώ 10- Passage Kyrtsi
Το κτίριο στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 10 με τα εγχάραχτα χρυσά γράμματα στην επιγραφή ''Passage Kyrtsi'' είναι η παλιά εμπορική στοά Κύρτση. Λίγο πιο κάτω στην ίδια οδό υπήρχε και η στοά Κύρτση- Τουρπάλη που κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του '70. Είναι προφανές, ότι στα τέλη του 19ου αιώνα, οι επιχειρηματίες Κύρτσης και Τουρπάλης, χτίζουν στην περιοχή διάφορα εμπορικά κτίρια και χάνια στα πλαίσια της γενικότερης ανάπτυξής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή πάροδος Εδέσσης, δηλαδή, η δίοδος που ένωνε κάποτε την οδό Φράγκων με τη δίοδο Κύρτση, μέσω του παλιού χανιού Αλλατίνι, ονομαζόταν ''δίοδος Κύρτση''.
Το ''Passage Kyrtsi'', αν και βρίσκεται επί της οδού Βίκτωρος Ουγκώ, συγκαταλέγεται στα κτίρια της οδού Εδέσσης λόγω της στενότατης γειτνίασής του με αυτά, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας που εμφανίζουν τα κτίρια αυτά στο σύνολο τους. Η οδός Εδέσσης είναι μια ιδιαίτερα σημαντική οδός για τους λάτρεις των κτιρίων της Θεσσαλονίκης, αν και εκ πρώτης όψεως το μικρό αυτό στενό στον φραγκομαχαλά , δε φαντάζει και τόσο σπουδαίο. Στην οδό Εδέσσης, τότε οδός Tas Hani, έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε λίγα κτίρια, ανάμεσα στα οποία το ''Εμνιέτ Χαν- μέγαρο Νατσίνα'' στην Εδέσσης 3 και Κύρτση Χαν στην Εδέσσης 5, που σώθηκαν από τις κατεδαφίσεις που ακολούθησαν την πυρκαγιά του 1917 σε αυτή την οδό. Έτσι, τα κτίρια αυτά έχουν ιδιάιτερη σημασία, τόσο ιστορικά όσο και πολεοδομικά, καθώς καθορίζουν μορφολογικά το χώρο στον οποίο βρίσκονται και γι' αυτό αποτελούν μια ενιαία αχιτεκτονική ενότητα.
Η στοά (passage) που συνδέει την οδό Βίκτωρος Ουγκώ με τη δίοδο Κύρτση, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης της κάτοψης του κτιρίου στο ισόγειο. Στο παρελθόν, η στοά αυτή έκλεινε με περίτεχνες σιδερένιες εξώθυρες. Η κάτοψη των ορόφων είναι η τυπική των εμπορικών κτιρίων, οργανωμένοι γύρω από έναν κεντρικό χώρο.