Ανηφορίζοντας από την Τσιμισκή στη Βενιζέλου το βλέμμα μας τραβιέται αρχικά από το επιβλητικό Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν και αμέσως μετά το πολύ εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του, στη συμβολή των οδών
Δηµόσια κτίρια
Το Μέγαρο Καζές βρίσκεται στη γωνία των οδών Αγ.Μηνά, Ι. Δραγούμη και Τσιμισκή δηλαδή στο άμεσο περιβάλλον του παλιού ιστορικού κέντρου, ανάμεσα σε άλλα πανέμορφα διατηρητέα μνημεία. Χτίστηκε το 1924 από τον Γ.Καζέ στο οικόπεδο 127/1 της πυρίκαυστης ζώνης που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 1917.
Το Αλατζά Ιμαρέτ τζαμί, είναι ένα από τα λίγα τζαμιά που έχουν απομείνει στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί μια μικρή ανάμνηση του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης μας. Υπήρξε μια από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές του είδους στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας στοιχεία σπανιότατα στην οθωμανική αρχιτεκτονική.
Αυτές τις ημέρες, οι επιβατικοί σταθμοί της χώρας μας είναι το σημείο συνάντησης αγαπημένων προσώπων . Άλλοι φτάνουν και άλλοι αναχωρούν για να συναντήσουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περάσουν όλοι μαζί τις διακοπές του Πάσχα. Μια τέτοια κατάσταση βιώσαμε κι εμείς πρόσφατα και έτσι σκεφήκαμε να πούμε μερικά λόγια για το αεροδρόμιο της πόλης μας, το Αεροδρόμιο Μακεδονία.
Γεννηθείς στη Φούρκα Χαλκιδικής, αλλά με καταγωγή από την Έδεσσα, ο Ξενοφών Παιονίδης σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Μόνιμα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1892 και συνεργάστηκε με την ελληνική κοινότητα της πόλης σχεδόν αποκλειστικά προβάλλοντας την ελληνική παράδοση στην τουρκοκρατούμενη πόλη.
Η γοητεία που ασκεί σε όλους το παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής δεν οφείλεται μόνο στην ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία αλλά και στη συμβολική του υπεραξία. Πηγάζει από όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δεν προέκυψαν από μελέτες και επεξεργασίες αλλά από το έργο και το όραμα των πρώτων πανεπιστημιακών μας δασκάλων και των ανθρώπων που το μοιράστηκαν και το συνέχισαν.