Λίγα λόγια για το Αεροδρόμιο Μακεδονία

Αυτές τις ημέρες, οι επιβατικοί σταθμοί της χώρας μας είναι το σημείο συνάντησης αγαπημένων προσώπων . Άλλοι φτάνουν και άλλοι αναχωρούν για να συναντήσουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περάσουν όλοι μαζί τις διακοπές του Πάσχα. Μια τέτοια κατάσταση βιώσαμε κι εμείς πρόσφατα και έτσι σκεφήκαμε να πούμε μερικά λόγια για το αεροδρόμιο της πόλης μας, το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Η περιοχή του σημερινού αεροδρομίου χρησιμοποιήθηκε ως «Αεροπορικό Πεδίο» για πρώτη φορά το 1917 με την ονομασία «Μεγάλη Μίκρα». Από το 1919 ως το 1931 (αλλά και μετέπειτα), αποτελούσε το βοηθητικό αεροδρόμιο του μεγάλου στρατιωτικού αεροδρομίου του Σέδες. Το Μάιο του 1938 άρχισαν τα έργα για την κατασκευή πολιτικού αεροδρομίου στη Μεγάλη Μίκρα, με την ονομασία «Πολιτικός Αερολιμήν Θεσσαλονίκης». Τότε κατασκευάστηκε ο διάδρομος 10/28, με μήκος 600 μ. και πλάτος 30 μ. Το 1939 οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του επερχόμενου πολέμου ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί αύξησαν το μήκος του Διαδρόμου στα 1600 μέτρα. Το 1943-44 το αεροδρόμιο βομβαρδίστηκε από τους Άγγλους και το 1948 τελείωσαν οι εργασίες αποκατάστασης, ώστε το αεροδρόμιο να  αρχίσει να λειτουργεί πάλι. Το 1956 μετά από διαπραγμετεύσεις με το ελληνικό κράτος, τις ελληνικές αεροπορικές μεταφορές ανέλαβε η ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ'' του Αριστοτέλη Ωνάση, στην οποία παραχωρήθηκε και το αποκλειστικό προνόμιο εκμετάλλευσης των αερομεταφορών της χώρας. Έτσι από το 1958 μέχρι το 1965 έγιναν μεγάλης κλίμακας έργα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπως η επιμήκυνση του διαδρόμου 10/28» στα 2440 μ.,  οι εκτεταμένες επιχωματώσεις, η κατασκευή νέου αεροσταθμού (με υπερυψωμένο Πύργο Ελέγχου) και Apron. Το 1993 η επωνυμία του Αεροδρομίου συμπληρώθηκε και έγινε Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Από τότε μέχρι και σήμερα γίνονται προσπάθειες συνεχούς αναβάθμισης του αεροδρομίου προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό, ωστόσο, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας πολλά από αυτά τα έργα καθυστερούν ή δεν έχουν καν αρχίσει. Παρόλα αυτά η εξυπηρέτηση από το προσωπικό του αεροδρομίου είναι άψογη και ελπίζουμε, πάντα, ότι τελικά τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα επιλυθούν. Μέχρι τότε ευχόμαστε σε όλους Καλό Πάσχα και να περάσετε ξεγνοιαστά ό,τι κι αν κάνετε.

Photo: 
Το αεροδρόμιο Μακεδονία σήμερα