Αστικά τοπία της Θεσσαλονίκης

Η οδός Ευζώνων είναι η ιστορική οδός που ενώνει τους δύο κύριους δρόμους της παλιάς συνοικίας των Εξοχών ή Χαμηδιέ, όπως ήταν η επίσημη ονομασία της, την λεωφόρο Στρατού και την Βασιλέω

Photo: 
Η οδός Ευζώνων - Θεσσαλονίκη

Κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με θέμα το χρώμα των κτιρίων, που κάνει την πόλη μας χαρούμενη και ζωντανή, ακόμα και σε μια βροχερή μέρα όπως η σημερινή!

Photo: 
Πλατεία Ναυαρίνου

Τα δρομάκια γύρω από το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, σημερινό τουρκικό προξενείο, ίσως συνθέτουν μια από τις ομορφότερες γειτονιές του κόσμου, και σίγουρα αποτελούν μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Καθημερινά, όλο τον χρόνο, συρρέουν πλήθη τουριστών, κυρίως από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι αφού επισκεφτούν το μουσείο του προξενείου και βγάλουν τις απαραίτητες φωτογραφίες, απολαμβάνουν τον καφέ τους στις παρακείμενες καφετέριες.

Photo: 
Τα δρομάκια γύρω από το τουρκικό προξενείο

Ένας πλούσιος Βούλγαρος στα 1900 άρχισε να χτίζει τη Βίλα Πετρίδη, στην οδό Αναγεννήσεως κοντά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όντας σίγουρος ότι η πόλη θα κατέληγε στα χέρια των Βουλγάρων. Τα ιστορικά γεγονότα τον διέψευσαν και η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στα χέρια των Ελλήνων. Έτσι η βίλα, που χτιζόταν ως τα 1910, αγοράστηκε τελικά στα 1917-18 από την οικογένεια Πετρίδη.

Photo: 
Η Βίλα Πετρίδη photo credits: openhousethessaloniki

 Το Μέγαρο Λόγγου είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην Πλατεία Αγίας Σοφίας (γωνία Αγίας Σοφίας με Ερμού ) ακριβώς απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία. Χτίστηκε από τον μηχανικό Π. Στάη σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λ.Τζενάρι ενώ υπεύθυνη για την κατασκευή του κτιρίου ήταν η περίφημη Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών.

Photo: 
Το μέγαρο Λόγγου φωτο: Ωριγένης
23
Mar
2015

Ένα γράμμα στη Γιαγιά

Posted by support

Από ψηλά με αγναντεύεις με βλέμμα συγκινησιακής χαράς…για το πώς μεγαλώνω και το πώς ομορφαίνω μέρα με τη μέρα.

Σε σένα έρχομαι να μου διηγηθεί κάθε καλντερίμι σου, κάθε τοίχος σου, κάθε παντζούρι σου και πόρτα σου, μια ιστορία για την κοινή μας ιστορία.

Photo: 

Από το 1890 και μετά κάτοικοι της Θεσσαλονίκης άρχισαν να εγκαθίστανται έξω από τα νοτοανατολικά τείχη της πόλης στο Χαμηδιέ όπως ήταν το επίσημο όνομα της νέας συνοικίας. Η συνοικία των ‘’Εξοχών’’ ή των ‘’Πύργων’’ απλωνόταν ανατολικά της πόλης,  από το Λευκό ως το Ντεπώ κατά μήκος της ανατολικής παραλίας και της παράλληλης οδού Βασιλίσσης Όλγας. Κύριος οδικός άξονας της περιοχής ήταν η ‘’Οδός Εξοχών’’,  η σημερινή  λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας.

Photo: 
Οδός Εξοχών Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά νεοκλασικά, παλαιά αρχοντικά κτίρια, το καθένα με τη δική του ιδιαίτερη αίγλη και ιστορία. Το «άσχημο» είναι ότι μερικά από αυτά δεν συντηρούνται και παραμένουν σε άθλια κατάσταση για διάφορους λόγους. Ένα σπίτι όμως παραμένει σε κακή κατάσταση, μισογκεμισμένο θα λέγαμε διότι όπως ισχυρίζονται είναι …στοιχειωμένο! Ο λόγος για το νεοκλασικό κτίριο  που βρίσκεται στην γωνία της οδού Β. Όλγας και Μ. Ψελλού

Photo: 
Νεοκλασικό Βασιλίσσης Όλγας: αριθμός 261-263…
03
Dec
2014

ΒΙΛΛΑ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

Posted by support

Η βίλλα Χατζηλαζάρου, βρίσκεται στη Βασιλίσσης Όλγας 131 στην περιοχή των ‘Εξοχών’ ή ‘Πύργων’. Χτίστηκε το 1890 από την Ευφροσύνη Χατζηλαζάρου και τον σύζυγο της Περικλή Χατζηλαζάρου, τραπεζίτης στο επάγγελμα. Tα σχέδια του κτηρίου είναι του αρχιτέκτονα Ξενοφών Παιονίδη ενώ την κατασκευή την επέβλεψε ο Γιάννης Σιάγας μαζί με τους δύο γιούς του Τζώρτζη και Άγγελο.

Photo: 
βίλα Χατζηλαζάρου