Νέα Θεσσαλονίκη

Η οδός Ευζώνων είναι η ιστορική οδός που ενώνει τους δύο κύριους δρόμους της παλιάς συνοικίας των Εξοχών ή Χαμηδιέ, όπως ήταν η επίσημη ονομασία της, την λεωφόρο Στρατού και την Βασιλέω

Photo: 
Η οδός Ευζώνων - Θεσσαλονίκη

Αυτές τις ημέρες, οι επιβατικοί σταθμοί της χώρας μας είναι το σημείο συνάντησης αγαπημένων προσώπων . Άλλοι φτάνουν και άλλοι αναχωρούν για να συναντήσουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περάσουν όλοι μαζί τις διακοπές του Πάσχα. Μια τέτοια κατάσταση βιώσαμε κι εμείς πρόσφατα και έτσι σκεφήκαμε να πούμε μερικά λόγια για το αεροδρόμιο της πόλης μας, το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Photo: 
Το αεροδρόμιο Μακεδονία σήμερα

Η εικόνα της ιστορικής περιοχής του Φραγκομαχαλά (περιοχή γύρω από την οδό Βαλαωρίτου σήμερα) είναι πολυκύμαντη και ακολουθεί την ιστορική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν ακόμα Οθωμανική, μέχρι τις μέρες μας,  που η περιοχή αυτή έχει ξαναζωντανέψει, από νέους καλλιτέχνες, επιστήμονες και μουσικούς που βρήκαν εκεί το <<ησυχαστήριό>> τους  για να δημιουργούν, καθώς και από γραφικά καφέ, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, πο

Photo: 
Η Οδός Βενιζέλου στον Φραγκομαχαλά- Παλιά Θεσσαλονίκη

Κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με θέμα το χρώμα των κτιρίων, που κάνει την πόλη μας χαρούμενη και ζωντανή, ακόμα και σε μια βροχερή μέρα όπως η σημερινή!

Photo: 
Πλατεία Ναυαρίνου

Τα δρομάκια γύρω από το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, σημερινό τουρκικό προξενείο, ίσως συνθέτουν μια από τις ομορφότερες γειτονιές του κόσμου, και σίγουρα αποτελούν μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Καθημερινά, όλο τον χρόνο, συρρέουν πλήθη τουριστών, κυρίως από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι αφού επισκεφτούν το μουσείο του προξενείου και βγάλουν τις απαραίτητες φωτογραφίες, απολαμβάνουν τον καφέ τους στις παρακείμενες καφετέριες.

Photo: 
Τα δρομάκια γύρω από το τουρκικό προξενείο

Ένας πλούσιος Βούλγαρος στα 1900 άρχισε να χτίζει τη Βίλα Πετρίδη, στην οδό Αναγεννήσεως κοντά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όντας σίγουρος ότι η πόλη θα κατέληγε στα χέρια των Βουλγάρων. Τα ιστορικά γεγονότα τον διέψευσαν και η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στα χέρια των Ελλήνων. Έτσι η βίλα, που χτιζόταν ως τα 1910, αγοράστηκε τελικά στα 1917-18 από την οικογένεια Πετρίδη.

Photo: 
Η Βίλα Πετρίδη photo credits: openhousethessaloniki