Ιστορία

Ο Ελί Μοδιάνο υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες που άφησαν το στίγμα τους στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1881 και πέθανε το 1968. Σπούδασε στο Παρίσι στο Ecole Centrale και αφού γύρισε στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε τον σχεδιασμό πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

Photo: 
La Boheme cultural group, ca. 1905. Collection of Mrs. Fiora Modiano. Rights: The Jewish Museum of Greece

Ο Σαμπρί πασάς υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που πέρασαν και επηρέασαν τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο γιατί το όνομά του είναι άμεσα συνδεδεμένο με πολλά έργα που έγιναν στην πόλη κατά τη διάρκεια της θητείας του, με σημαντικότερο εκείνο της κατασκευής της προκυμαίας, αλλά και για το γεγονός ότι υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι έδωσαν το όνομά του στην πιο σημαντική κάθετη οδό της πόλης, την σημερινή οδό Βενιζέλου.

Photo: 
Η οδός Σαμπρί Πασά σημερινή Βενιζέλου

Ο ευρωπαϊκός κλασικισμός είναι μια τάση που εμφανίζεται, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική αλλά και στη ζωγραφική και στη γλυπτική, παίζοντας καθοριστικό ρόλο τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και όλο τον 19ο αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική.

Photo: 
Τα προπύλαια του Μονάχου photocredits: wikipedia

Η σημερινή οδός Αγίου Μηνά στο παρελθόν ονομαζόταν οδός Ι. Τσιμισκή και είναι ένας από τους παλαιότερους δρόμους της πόλης μας, καθώς αποτελούσε το νότιο όριο της Αγοράς που άρχιζε από την Εγνατία και έφτανε ως τη νότια πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Μηνά.

Photo: 
Οδός Αγίου Μηνά, Θεσσαλονίκη www.thessalonikihouses.gr

Αυτές τις ημέρες, οι επιβατικοί σταθμοί της χώρας μας είναι το σημείο συνάντησης αγαπημένων προσώπων . Άλλοι φτάνουν και άλλοι αναχωρούν για να συναντήσουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περάσουν όλοι μαζί τις διακοπές του Πάσχα. Μια τέτοια κατάσταση βιώσαμε κι εμείς πρόσφατα και έτσι σκεφήκαμε να πούμε μερικά λόγια για το αεροδρόμιο της πόλης μας, το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Photo: 
Το αεροδρόμιο Μακεδονία σήμερα

Η εικόνα της ιστορικής περιοχής του Φραγκομαχαλά (περιοχή γύρω από την οδό Βαλαωρίτου σήμερα) είναι πολυκύμαντη και ακολουθεί την ιστορική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν ακόμα Οθωμανική, μέχρι τις μέρες μας,  που η περιοχή αυτή έχει ξαναζωντανέψει, από νέους καλλιτέχνες, επιστήμονες και μουσικούς που βρήκαν εκεί το <<ησυχαστήριό>> τους  για να δημιουργούν, καθώς και από γραφικά καφέ, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, πο

Photo: 
Η Οδός Βενιζέλου στον Φραγκομαχαλά- Παλιά Θεσσαλονίκη

Τα δρομάκια γύρω από το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, σημερινό τουρκικό προξενείο, ίσως συνθέτουν μια από τις ομορφότερες γειτονιές του κόσμου, και σίγουρα αποτελούν μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Καθημερινά, όλο τον χρόνο, συρρέουν πλήθη τουριστών, κυρίως από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι αφού επισκεφτούν το μουσείο του προξενείου και βγάλουν τις απαραίτητες φωτογραφίες, απολαμβάνουν τον καφέ τους στις παρακείμενες καφετέριες.

Photo: 
Τα δρομάκια γύρω από το τουρκικό προξενείο

Ένας πλούσιος Βούλγαρος στα 1900 άρχισε να χτίζει τη Βίλα Πετρίδη, στην οδό Αναγεννήσεως κοντά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όντας σίγουρος ότι η πόλη θα κατέληγε στα χέρια των Βουλγάρων. Τα ιστορικά γεγονότα τον διέψευσαν και η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στα χέρια των Ελλήνων. Έτσι η βίλα, που χτιζόταν ως τα 1910, αγοράστηκε τελικά στα 1917-18 από την οικογένεια Πετρίδη.

Photo: 
Η Βίλα Πετρίδη photo credits: openhousethessaloniki

Pages