Το Αλατζά Ιμαρέτ Τζαμί

Το Αλατζά Ιμαρέτ τζαμί, είναι ένα από τα λίγα τζαμιά που έχουν απομείνει στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί μια μικρή ανάμνηση του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης μας. Υπήρξε μια από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές του είδους στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας στοιχεία σπανιότατα στην οθωμανική αρχιτεκτονική.

Το Αλατζά Ιμαρέτ, που σημαίνει <<πολύχρωμο άσυλο>>, βρίσκεται βόρεια του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην οδό Κασσάνδρου, πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Δημητρίου. Σύμφωνα με την επιγραφή που φέρει το κτίριο, κατασκευάστηκε στα 1484 από τον İshak Paşa, ο οποίος υπήρξε Μεγάλος Βεζίρης και διοικητής της πόλης, γι ‘αυτό είναι γνωστό και με την ονομασία «İshak Paşa τζαμί. Η ονομασία <<πολύχρωμο άσυλο>> οφείλεται στους πολύχρωμους λίθους σε ρομβοειδή σχήματα που κοσμούσαν το μιναρέ, στοιχείο που συναντάται σπανιότατα στην οθωμανική αρχιτεκτονική. 

Το αξιόλογο αυτό οθωμανικό μνημείο δε λειτουργούσε μόνο ως χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους κατοίκους της Θεσσαλονίκης αλλά και ως ιμαρέτ, δηλαδή πτωχοκομείο, καθώς επίσης και ως μεντρεσές που σημαίνει ιερατική σχολή. Το κτίριο έχει σχήμα ανεστραμμένου Τ με κεντρικό χώρο, δύο μεγάλους θόλους, πλάγια διαμερίσματα στη δυτική πλευρά και κιονοστήρικτη στοά. Η κεντρική αίθουσα του κτιρίου είναι ορθογώνια, καλύπτεται από δύο μεγάλους θόλους και ήταν ο χώρος προσευχής. Το κτίριο αποτελείται επίσης από τέσσερα πλάγια διαμερίσματα, σκεπασμένα από τρούλους, στα οποία εξυπηρετούνταν τα συσσίτια και η ιερή διδασκαλία. Τέλος στην πρόσοψη υπάρχει στοά, η οποία φέρει στην οροφή της πέντε μικρούς θόλους. Ο μιναρές που υπήρχε στη νοτιοδυτική γωνία του κτιρίου ήταν διακοσμημένος με πολύχρωμους λίθους που σχημάτιζαν ρόμβους, στοιχείο που συναντάται σπανιότατα στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Σήμερα υπάρχει μόνο η βάση του, καθώς κατεδαφίστηκε κάποια στιγμή ανάμεσα στα 1925 με 1930, μαζί με τους υπόλοιπους μιναρέδες που υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη. Εσωτερικά το μνημείο ήταν διακοσμημένο με επιγραφές που αποτύπωναν αποσπάσματα από το Κοράνι καθώς και με νωπογραφίες, οι οποίες απεικόνιζαν απλά φυτικά μοτίβα.

Το κτίριο Αλατζά Ιμαρέτ υπήρξε η πιο εντυπωσιακή κατασκευή αυτού του είδους στην πόλη. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων.

 

Photo: 
Αλατζά Ιμαρέτ
Αλατζά Ιμαρέτ
Αλατζά Ιμαρέτ
Αλατζά Ιμαρέτ
Αλατζά Ιμαρέτ