Η στοά Τάττη..

Η στοά Τάττη χτίστηκε το 1925 στην οδό Αγίου Μηνά 5,  που ανήκε στον φραγκομαχαλά, μια περιοχή που ιστορικά φιλοξενούσε το εμπόριο, τα εργαστήρια, τα τραπεζικά καταστήματα και τα γραφεία. Το κτίριο χτίστηκε για λογαριασμό του Τάττη ενώ το 1933-34 το κτίριο αγοράστηκε από τον Σπυρίδωνα Δημητριάδη. Τη μελέτη για την κατασκευή  είχε αναλάβει η πολύ γνωστή Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών.

Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους. Η μορφή της κάτοψης είναι η τυπική περίκεντρη που συναντάται σε πολλά κτίρια εμπορικών στοών. Ο κεντρικός χώρος είναι ανοιχτός σε όλο το ύψος του κτιρίου και καταλήγει σε γυάλινη υπερυψωμένη μεταλλική στέγη, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αερισμό και τον φωτισμό του εσωτερικου του κτιρίου. Μορφολογικά, το κτίριο είναι επηρεασμένο από τον εκλεκτικισμό με έντονη την επίδραση της art-nouveaux, που φαίνεται από τον περίτεχνο διάκοσμο των ανοιγμάτων.

Σήμερα, η στοά Τάττη είναι τελείως εγκαταλελειμμένη, ακόμα και στο ισόγειο, σε αντίθεση με άλλα κτίρια της ίδιας περιόδου, που βρίσκονται στην οδό Αγίου Μηνά, όπως το μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν, το μέγαρο Καζέ ή το κτίριο στη συμβολή των οδών Αγίου Μηνά 13 και Βενιζέλου. Παρόλα αυτά η αρχοντική ομορφιά της στοάς Τάττη εξακολουθεί να αποπνέεται ακόμα και σήμερα, μην αφήνοντας ασυγκίνητο κανέναν περαστικό που θα έχει την τύχη να τη διακρίνει ανάμεσα στις δυο οχταόροφες μεταμοντέρνες πολυκατοικίες που την περιστοιχίζουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo: 
Η στοά Τάττη οδός Αγίου Μηνά
Η στοά Τάττη οδός Αγίου Μηνά
Η στοά Τάττη οδός Αγίου Μηνά