Πιέτρο Αρριγκόνι ( Pietro Arrigoni)- 1856-1940

Στους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, κατατάσσεται και ο Πιέτρο Αρριγκόνι, Ιταλός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός οπού εγκαταστάθηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη. Δημιούργησε πολλά σχέδια για περίτεχνα κτήρια στην πόλη που σώζονται σε άριστη κατάσταση μέχρι και σήμερα. Η κάζα Μπιάνκα, η Βίλλα Αχμέτ Καπατζή , το Νοσοκομείο Λοιμωδών, το Παλαιό κτήριο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, το κτήριο του παλαιού Σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης κ.α.

Γεννήθηκε στην Ιταλία το 1856 και σπούδασε στο Μιλάνο πολιτικός μηχανικός ,αργότερα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου αρχιτεκτονικής στην Ακαδημία di belle Arti. Στην πορεία έκανε ένα γάμο από τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, και μετά την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη το 1890, έκανε ένα δεύτερο γάμο και απέκτησε άλλα έξι παιδιά. Ο εγγονός του ήταν ο γνωστός ποιητής και ιστορικός Κωστής Μοσκώφ. 

Το 1911 του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο στην Αγροτική Έκθεση του Τορίνο για την μελέτη του, για λογαριασμό των τραπεζιτών Μοντιάνο, για τη δημιουργία στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκη ενός υποδειγματικού αγροκτήματος που θα αρδευόταν αποκλειστικά από τον Άξιο Ποταμό. Μετά από οικονομική πλήξη που υπέστη, λόγω Ιταλοελληνικού πολέμου, ο Αρριγκόνι εγκατέλειψε τη χώρα για ένα διάστημα. Το 1921, μαζί με το γιο του Μάσιμο Αρριγκόνι, ο οποίος γύρισε στη χώρα μετά τη διακοπή των σπουδών του, ίδρυσε την εταιρία με την επωνυμία «Αρχιτέκτων Πέτρος Αρριγκώνη και υιός Μάξιμος». Ανέλαβαν πολλά έργα στη μακεδονική πρωτεύουσα καθώς και εκτιμήσεις της αξίας οικείων οπού κατοικούσαν παλιά Βούλγαροι οι οποίοι είχανε φύγει με την ανταλλαγή πληθυσμών. Ανάμεσα στα έργα της εταιρίας ήταν και τα σχέδια του πρώτου εργοστασίου μπύρας της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ. Ο Πιετρό Αρριγκόνι πέθανε άδοξα το 1940 σε ηλικία 84 ετών, από έναν κλέφτη που μπήκε μέσα στο σπίτι του.

Photo: 
 Κάζα Μπιάνκα ή Βίλα Μπιάνκα