Το Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν

Το Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν είναι ένα από τα κτίρια κοσμήματα που γλίτωσαν από την αστική μεταμόρφωση της πόλης και τη λαίλαπα της αντιπαροχής, παραμένοντας αγέρωχο και επιβλητικότατο, να μας θυμίζει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης

Το υπέροχο αυτό κτίριο, χτίστηκε το 1925 από τους Μωύς Γκατένιο, Ιακώβ Φλωρεντίν και Μωύς Φλωρεντίν και έχει τρεις προσόψεις, στις οδούς Τσιμισκή, Βενιζέλου και Αγίου Μηνά. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα εκλεκτικιστικά κτίρια του εμπορικού κέντρου της πόλης με έντονη την επίδραση του γαλλικού ροκοκό τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική του διακόσμηση. 

Τα σχέδια της οικοδομής ανήκουν στον πολύ γνωστό μηχανικό εκείνης της εποχής Ι. Πλεϋμπέρ, ο οποίος σχεδίασε το κτίριο έτσι ώστε οι όψεις να χαρακτηρίζονται από γωνιαίες διαμορφώσεις, που καταλήγουν σε πυργίσκους, με τυπική τραπεζοειδή στέγαση, που καλύπτεται με ειδικές φολίδες. Η κάτοψη είναι ορθογώνια και οργανώνεται γύρω από έναν κεντρικό χώρο, τη ‘’μεγάλη αίθουσα’’ όπως χαρακτηριστικά την αναφέρει ο Πλέϋμπερ, στην τεχνική έκθεσή του. Ο χώρος αυτός καλύπτεται, στον τελευταίο όροφο, με μεταλλική υπερυψωμένη τετράρριχτη στέγη. Σήμερα στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείου.

Η παρουσία του Μεγάρου Γκατένιο Φλωρεντίν στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρια της ίδιας γειτονιάς, του παλιού Φραγκομαχαλά, δίνουν στην πόλη μας τη γνωστή μαγεία της, που μένει αναλλοίωτη στο χρόνο και συνεπαίρνει τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Photo: 
Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν Θεσσαλονίκη
Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν Θεσσαλονίκη
Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν Θεσσαλονίκη
Μέγαρο Γκατένιο Φλωρεντίν Θεσσαλονίκη